MEDŽUGORJE – MLADIFEST 2009

29. 10. 2009 18:27
Rubrika: Nezařazené

Na začátku března tohoto roku mě oslovil kamarád Pavel, zda bych nechtěl jet v létě do Medžugorje. Toto poutní místo spjaté se zjeveními Panny Marie jsem znal dlouhá léta především z vyprávění různých lidí, kteří tam byli a nešetřili chválou a uznáními. Přesto mě nikdy nenapadlo se tam osobně vydat, až do zmíněné Pavlovy výzvy.

Na 20. mezinárodní modlitební setkání MLADIFEST 2009 v Medžugorji jsme se přihlásili u centra Vérité se zastávkou  v Chorvatsku na Makarske u Jaderského moře. Během této zastávky jsme též navštívili poutní místo Vepric známé také jako Chorvatské Lurdy. Přímo z pláže je to pěšky cca. 15 minut. Do Medžugorje jsme přijeli v páteční podvečer 31.7.2009, který jsme věnovali ubytování v kempu Vérité. Přímo od stanu jsme měli výhled přes nově vystavěné hotely na horu Križevac.  Druhý den ráno jsme vyrazili na místo prvního zjevení Panny Marie, které proběhlo 24. června 1981 na kopci Podbrdo.  Na úpatí, kde se nachází spousta obchůdků s náboženskými předměty, jsme vytvořili skupinu a během výstupu kamenitým terénem jsme se pod vedením paní Moniky modlili růženec s krátkým zamyšlením u jednotlivých tajemství. Lidí mluvících různými jazyky všech věkových kategorií bylo mnoho a mnozí z nich šli naboso. Vápencové kameny již sice nesou známky jistého ošoupání, což mluví o davech, které tu procházejí, ale to rozhodně neznamená, že výstup bez bot by byl nějak jednoduchý. Já jsem k němu odvahu nenašel. Výstup absolvoval třeba i vozíčkář, kterého nesli jeho kamarádi, nebo slepý v doprovodu. Na místě zmíněného prvního zjevení je mramorová socha Panny Marie a po okolí zanechávají lidé různé kamenné destičky s chválami, prosbami a poděkováními. Zde jsme setrvali v tichých modlitbách a poté se rozešli.

V poledne se konala česká mše svatá v místním kostele. Při našem příchodu končila mše sv. jiných poutníků a po našem skončení hned zase nastoupili další. Po obědě měl v kempu Vérité přednášku RNDr. Ing. František Mráček CSc. o mariánských zjeveních. Pan doktor shrnul historii, zdůraznil veliké milosti boží, které se nám tu nabízí, a stručně nám tlumočil hlavní poselství Panny Marie. „Mír, mír nic než mír. Je třeba, aby se lidé smířili s Bohem i mezi sebou. Je třeba věřit, modlit se a postit, litovat svých selhání a obracet se k Bohu.“ Musím se přiznat, že mě osobně zaujal důraz kladený na půst od jídla. Panna Maria ve svých poselstvích vyzývá, aby se lidé ve středu a v pátek postili, což má svoji váhu ničím jiným nenahraditelnou. Půst o chlebu a vodě. Abys zvládl svou práci - ano najez se do sytosti, ale pouze jednoduchou stravou. V době nadbytků je to jistě výzva vedoucí k posunu vpřed. Později během pobytu jsem si koupil knihu Medžugorje III a nechal ji autorem, panem Mráčkem podepsat, což byla i příležitost prohodit s ním pár slov. Pan doktor byl jinak velmi vytížen. Během programu u hlavního venkovního oltáře za kostelem obsluhoval dvě kamery a pořizoval záznamy všech přednášek a svědectví. Tento vědec ve svých pětasedmdesáti letech pracuje na plno a má spoustu plánů, jak dále šířit poselství Panny Marie, což se stalo jeho životním posláním. 1. srpna ve večerních hodinách byl oficiálně zahájen MLADIFEST 2009 mší svatou, kterou sloužil provinciál Hercegovinské františkánské provincie dr. fra Ivan Sesar, a průvodem vlajek 69 zúčastněných zemí ze všech pěti kontinentů.

Druhý den v pět hodin ráno se česká výprava vydala na horu Križevac vysokou 520 m. Opět pod vedením paní Moniky jsme během výstupu, podobným terénem jako vede na Podbrdo, rozjímali nad jednotlivými zastaveními křížové cesty. Na vrcholu je asi 14 metrů vysoký betonový kříž vystavěný v roce 1933 u příležitosti 1900 let od ukřižování Ježíše Krista. Po krátkém rozhledu po okolí jsme se zkratkou mezi křovisky vydali k úpatí Podbrda, kde na místě zvaném U modrého kříže měla asi v devět hodin vizionářka Mirjana mimořádné zjevení. V době našeho příchodu byli již přilehlé ulice pod kopcem plné lidí. Vyhledali jsme proto pozice, o kterých jsme se domnívali, že jsou výhodné, a v tichosti jsme vyčkávali. Přestože jediné co jsem svými smysly zaznamenal, byl odchod vizionářky z místa zjevení za doprovodu několika chlapíků, kteří ji dělali cestu davem, fascinovala mě skutečnost, že jsem byl tak blízko. Později téhož dne v centru Vérité byl vylepen na dveřích text: Poselství předané vizionářkou Mirjanou 2. srpna 2009: "Drahé děti! Přicházím, protože vám mateřskou láskou ukazuji na cestu, kterou máte jít, abyste byly co nejpodobnější mému Synu, a tím samotným, abyste byly co nejpodobnější mému Synu a tím samotným Bohu bližší a milejší. Neodmítejte moji lásku, neodříkávejte se spásy a věčného života kvůli pomíjejícnosti a prázdnotě tohoto života. Mezi vámi jsem, abych vás vedla a jako matka napomínala. Pojďte se mnou." Po celou dobu zjevení bylo slunce za Pannou Marií, a já myslím, že to byl Ježíš, který nás ozařoval svojí láskou. Panna Maria požehnala všem přítomným a požehnala i náboženské předměty.

Program festivalu probíhal v prostorách hlavního venkovního oltáře za kostelem. Dopoledne v 9:00 hodin se začínalo modlitbou. Dále do 12:00 a odpoledne od 16:00 hodin probíhaly přednášky, katecheze a životní svědectví lidí různých profesí a životních osudů. K shromážděným lidem promluvili biskupové, kněží, řeholníci, řeholnice, vynikající lékaři, spisovatelé, různí společenští činitelé křesťanského zaměření, ale i lidé, kteří si prošli peklem drogové závislosti a v místních komunitách nalezli cestu zpět, ba ještě dál, nově nalezli cestu k Bohu. Denně od 18:00 do 19:00 hodin jsme se modlili růženec každý ve svém rodném jazyce. Jinak první část Zdrávas Maria každého desátku byla v nějakém národním jazyce a druhá část byla dokončena v chorvatštině, která mě překvapila svou podobností k češtině. Modlitbu přerušila vždy zhruba v 18:40 chvíle ticha. Je to totiž čas, kdy se Panna Maria zjevuje třem vizionářů, kteří mají stále ještě denní zjevení. Od 19:00 byla sloužena denně mše svatá, kterou koncelebrovalo více než 500 kněží. Po mši svaté také pravidelně probíhalo uctívání vystavené Nejsvětější Svátosti. Překlady celého programu, přednášek, svědectví, kázání, meditací, atd. bylo možno poslouchat na rádiových vlnách celkem v 16 světových jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Díky této skutečnosti měla většina z přítomných možnost aktivně sledovat celé dění. To se na každé mezinárodní akci takovýchto rozměrů nemusí povést.

Dne 3. srpna po skončení denního programu ve večerních hodinách proběhl tradiční průvod všech poutníků po Medžugorji se svícemi a za zvuků písní jednotlivých národních skupin. Češi projevili vynikající disciplínu a z mnoha skupinek pro tento průvod vytvořili jeden velký celek. Ulice byly lemovány místními, kteří nás srdečně zdravili a u svých domovů měli vystavěny různé oltáříky s Pannou Marií zdobené květinami a svícemi. Velmi se mi líbila část, kdy došlo na takzvané „kostelové“ písně – Tisíckrát pozdravujeme Tebe, Máti Páně přesvatá, bez poskvrny počatá,… Sklidili jsme úspěch i u zmíněných domorodců, kteří se nás ptali, odkud že to jsme, a uznale pokyvovali hlavami. Ono každá skupina nebyla tak výrazná jako ta naše.

Další den po skončení obvyklého denního programu proběhlo na venkovní scéně představení členů komunity Cenacolo o životě v pekle drog a cestě  uzdravení. Ta se naplňuje v tajemství Ježíše Krista, Vykupitele, který člověka osvobozuje od hříchu ve všech jeho podobách. Profesionální provedení na mě udělalo velký dojem – perfektně ozvučená scéna se v průběhu představení plynule měnila jak mechanicky tak pomocí světelných a kouřových efektů. Něco takového jsem viděl poprvé v životě.

Od paní Moniky, která rovněž zajišťovala všechny překlady do češtiny během programu, jsme dostali informaci o přednášce vizionářky Mariji konající se 5. srpna od 15:00 hodin v místním parku, který se v uvedenou dobu zcela zaplnil. Marija má dodnes denní zjevení Panny Marie a bylo fascinující naslouchat jejím slovům, naslouchat člověku, který má tak intenzivní spojení s Matkou Boží. Obvyklý denní program tohoto závěrečného dne byl zakončen písněmi, rozlučkovým veselím a i na ohňostroj došlo. Ten večer jsme se do kempu vrátili o něco později než v předchozích dnech, ale on to vlastně nebyl úplný závěr, jelikož každý Mladifest  končí mší svatou ráno v 5:00 hodin u kříže na hoře Križevac. Opravdu se mi tam už nechtělo! Další nemotivující fakt byl, že vzhledem k množství lidí se vůbec nedostaneme na vrchol a zůstaneme někde v kopci. Přesto jsme se tam v menší skupince, po asi hodinovém spánku, s dostatečným předstihem vydali. Během nočního výstupu kamenitým terénem a za svitu baterek jsme se modlili růženec. Cesta uběhla poměrně rychle a k mému překvapení jsme se hodně přiblížili vrcholu. Poslední metry jsme již procházeli mezi podřimujícími poutníky ve spacích pytlích. Pohled na rozsvícenou noční Medžugorji byl nádherný. Byl jsem rád, že jsem se k účasti na této ranní závěrečné mši svaté, kterou koncelebrovalo 80 kněží, nakonec přemluvil. Po návratu jsme se pomalu začali chystat k odjezdu domů.

Co říci závěrem? V Medžugorji jsem měl možnost vidět široké spektrum lidí všech věkových kategorií, různých profesí a stavů. Parkovaly tu třeba poslední modely luxusních mercedesů, na druhou stranu se v ulicích procházely maďarské babičky ustrojené dle módy padesát let staré. Při porovnání dobových fotografií je vidět dramatická proměna tohoto místa. Dříve hned za kostelem začínalo pole, dnes se tam modlí lidé z celého světa. Je tu postaveno mnoho nových hotelů, obchodů a restaurací. Toto jsou pouze okem viditelné věci. Ovšem to podstatné, co se tu odehrává, jsou proměny lidí uvnitř, jak dokazují svědectví mnohých. Panna Maria říká: „Toto je čas milosti“. Tak i já jsem se z Medžugorje vrátil s posilněným vědomím Boží přítomnosti a s touhou po změně. Pokud jste tam již byli, víte, o čem mluvím. Všem ostatním pouť na toto místo vřele doporučuji.

Mnoho informací o zjeveních Panny Marie v Medžugorji lze nalézt na internetové adrese http://www.verite.cz/, kde lze také objednat zájezdy, zakoupit tématická CD, DVD a knihy.

Cooper

 

Zobrazeno 2514×

Komentáře

carda

V Medugorii je supr... Tento rok jsem tam byla poprve tez na mladifestu. "Musím se přiznat, že mě osobně zaujal důraz kladený na půst od jídla. Panna Maria ve svých poselstvích vyzývá, aby se lidé ve středu a v pátek postili" napodobne, presne tohle me donutilo k premysleni o mem duchovnim zivote... moc pekny a vystizny clanek

Wenda

K tomuto tématu doporučuji jeden skvělý dokument...<br />
<object width="468" height="393"><param name="movie" value="http://www.tv7.cz/player/tv7player_online.swf"><param name="flashvars" value="&fi=mfh_cz&im=646&width=468&height=393"></param><embed src="http://www.tv7.cz/player/tv7player_online.swf" width="468" height="393" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" flashvars="&fi=mfh_cz&im=646&width=468&height=393"></embed></object>

Wenda

Omlouvám se za nepovedený komentář. Tak tedy znovu a lépe :-)<br />
Podívej se určitě na křesťanský dokument o zjeveních Marie "Zprávy z nebes"<br />
On-line je k vidění zde: <a href="http://www.wenda.estranky.cz/clanky/videa/zpravy-z-nebes" target="_blank">http://www.wenda.estranky.cz/clanky/videa/zpravy-z-nebes</a>

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio